Vasaloppet

De Vasaloppet is het ski evenement van Zweden en kan de vergelijking met de Nederlandse Elfstedentocht zeker doorstaan. Het enige verschil is dat het evenement altijd doorgaat. Wanneer je de Vasaloppet wint ben je voor eeuwig beroemd in Zweden.

De historie van de Vasaloppet begint in 1520. In die tijd vormde Zweden een unie met Denemarken. Het ongenoegen over het Deense bewind was groot onder de Zweden en niet in de laatste plaats bij Gustav Eriksson Vasa. Na zijn ontsnapping uit een Deense gevangenis vluchte de 24 jarige Gustav Vasa naar Dalarna. De mensen uit Dalarna stonden in de tijd bekend als hard en resuluut met een afkeer van autoriteit. Het lukte hem niet direct om de mensen mee te krijgen in een opstand tegen de Deense koning dus werd Gustav Vasa gedwongen te vluchten naar Noorwegen, via Mora en Sälen. De bevolking van Dalarna had al snel daarna spijt dat ze Gustav Vasa niet hadden ondersteund in zijn vrijheidsstrijd. Nadat de Deense koning enorm had huisgehouden in ondermeer Stockholm zijn een tweetal skiërs Gustav Vasa achterna gereisd om hem te overtuigen terug te keren naar Mora en samen de strijd aan te gaan tegen de Deense koning Christian. Na 2,5 jaar was de oorlog over en werd Gustav Eriksson Vasa gekroond als koning van een vrij Zweden. De Vasaloppet volgt dus de sporen van koning Gustav Eriksson Vasa terug naar Zweden.

De Vasaloppet is voor de eerste keer gelopen in 1922. De start is in Sälen en de finish 90 km oostelijker in Mora. Ondertussen is het uitgegroeid tot een enorm evenement met in 2010 al meer dan 56.000 deelnemers. Niet al deze mensen doen mee aan de Vasaloppet van 90 km. In de week daaraan voorafgaand zijn er allerlei varianten waaraan je kan deelnemen zoals een kinder Vasaloppet, een dames Vasaloppet, een halve Vasaloppet en een estafette Vasaloppet. Aan de uiteindelijke Vasaloppet, op de de eerste zondag in maart, doen ongeveer 18.000 mensen mee die allemaal tegelijk van start gaan. Dit zijn zowel wedstrijddeelnemers als recreanten.

Ondertussen zijn er ook varianten die plaatsvinden in de zomer zoals bijvoor de Cykelvasan voor de MTB of Löplopp voor de hardlopers.

(Website Vasaloppet)

Onder een fotoimpressie

Vasaloppet

Zicht op de finish

Vasaloppet

Traditionele kleding en ski's

Vasaloppet

Wachten op de eersten....

Vasaloppet

De winnaar van 2009, Daniel Tynell. Tynell heeft al twee keer eerder gewonnen en is daardoor wereldberoemd in Zweden

Vasaloppet

De achtervolgers

Vasaloppet

In het zicht van de finish

Vasaloppet

Ski's inleveren voor transport terug naar Sälen

Vasaloppet

Vasaloppet, ook op televisie in Zweden en live op Eurosport

Vasaloppet

Uitgeput

Vasaloppet

Recreanten