? Dalarna - Rust en ruimte in Zweden

Zweden en dalarna

Zweden

Zweden, voor wie van rust, ruimte, bos (60% van de oppervlakte), warme zomers en echte winters houdt. Het land is groot, van noord naar zuid bijna 1600 km. Dit is net zo ver als van de zuidpunt van Zweden naar Rome! Er wonen ruim 9 miljoen mensen waarvan ruim twee miljoen in de steden Stockholm, Göteborg en Malmö. In Zweden wonen gemiddeld 22,4 mensen per vierkante kilometer, in Nederland 394! De gemeente waarin ons huis ligt (Vansbro) is zeer dun bevolkt. Er  wonen slechts 5 mensen per vierkante kilometer.

Een van de grootste misverstanden over Zweden betreft het weer. Veel mensen denken dat het in de zomer vaak regent en koud is. Niets is minder waar. Over het algemeen heeft Zweden aangename zomers. De luchtvochtigheid is beduidend lager waardoor het veel helderder is en aangenaam aanvoelt. Het is vergelijkbaar met het weer dat wij in Nederland soms in het voorjaar hebben. Natuurlijk valt er ook regen maar het klimaat is, mede door de bergen in Noorwegen, stabieler dan in Nederland. Ook in oktober, toen we het huis voor het eerst bekeken, was het erg aangenaam. Overdag zonnig en helder weer, terwijl het ' nachts al vroor.

De winters zijn vergeleken met Nederland nog echt winters alhoewel het klimaat ook in Zweden aan het veranderen is. Afgelopen winter was er genoeg sneeuw om er overal in de buurt van te kunnen genieten. Ook het meer vlakbij ons huis was dik bevroren. Door de grote hoeveelheid sneeuw konden we helaas niet op het meer schaatsen. Een populair tijdverdrijf van de Zweden is ijsvissen maar ook het crossen op sneeuwscooters. Voordeel van de sneeuwscootersporen is dat je makkelijker op je langlaufskies vooruit komt!

Wat de zon betreft is het een land van extremen; hartje winter komt de zon in het noorden nauwelijks boven de horizon uit, terwijl in de zomer de zon nauwelijks onder gaat. Vele lokale festiviteiten worden rond de langste dag, de midzomernacht op 23 juni, georganiseerd. Maar zelfs in december is er, in tegenstelling tot wat mensen denken, nog heel wat daglicht. Zeker wanneer er sneeuw ligt.

Een vaak gestelde vraag is of er veel muggen zijn. Vorig jaar tijdens de fietstocht langs de oostkust en door het binnenland hebben we daar nauwelijks last van gehad. We hopen natuurlijk dat het in Närsjö ook meevalt; we zullen het deze zomer wel zien.

De taal: Naast de 26 letters van ons alfabet kent Zweden nog 3 extra klinkers, de ö , ä , en de å. De ‘w’ gebruiken ze niet maar de v spreken ze uit als ‘w’.

Dalarna

Dalahast

Iedereen kent ze wel maar er zijn vermoedelijk weinig mensen die weten dat deze paardjes het symbool zijn van de provincie Dalarna. Het maken van de houten paardjes gaat terug naar de 17e eeuw. Op donkere winteravonden hield men zich bezig met houtsnijden. Omdat een paard toentertijd erg belangrijk was voor een familie, om te voorzien in het levensonderhoud, werden er vaak paardjes gemaakt. De kleinste is slechts 2,2 mm! Wil je een echte grote Dalahäst zien ga dan naar Avesta, daar vindt je er één van 13 meter hoog en 66,7 ton.

De provincie Dalarna, het geografische hart van Zweden, is ongeveer even groot als België (30 404 km2). De naam Dalarna is pas vanaf 1997 in gebruik, daarvoor heette het Kopparbergs län (Koperberg). De oude naam had zijn oorsprong in de koperwinning. De koperwinning is indirect ook verantwoordelijk voor de vele rode huizen in Dalarna en eigenlijk in heel Scandinavië. Deze verf bevat "Falu Red", een pigment uit de oude kopermijn bij Falun. Dit vermengt met lijnzaadolie zorgt voor een onderhoudsvriendelijk, natuurlijk product.

Het grootste meer is Siljan (280 m2) en erg in trek als vakantiebestemming. Volgens de legende is het ontstaan toen een enorme meteoriet 360 miljoen jaar geleden op aarde stortte. Wij zijn van plan om in juli rond dit meer te gaan fietsen.

Het nationale park Fulufjälllet, in het noordwesten van Dalarna, heeft de grootste waterval van Zweden, Njupeskär, met een verval van 97 meter. In dit deel van Dalarna is ook de hoogste berg van de provincie te vinden. De Storvätteshågna is 1.204 meter hoog.

Sälen is het grootste skigebied in Zweden. Er zijn jaarlijks meer dan 2 miljoen overnachtingen! Wij hebben er afgelopen winter ook geskied en natuurlijk, je kunt het niet vergelijken met de Alpen maar je kunt er prima vertoeven en het is niet druk. Ook zijn er veel loipes en sneeuwscootersafari’s mogelijk.

Dalavapen

© 2024 - Narsjo.nl