? - Rust en ruimte in Zweden

Het Siljanmeer is één van de bekendste toeristische bestemmingen van Zweden. Het schone blauwe water, de alom aanwezig rode huizen en de levendige sfeer maken een bezoek de moeite waard. Het Siljanmeer is het grootste van de provincie Dalarna en meet 290 vierkante kilometer, 36 km lang en 25 km breed. De grootste diepte is 128 meter. Het meer leent zich uitstekend voor boottochtjes, zwemmen, vissen en in de winter schaatsen.

Rondom het meer zijn vindt je een aantal leuke plaatsen en zijn er verschillende attracties die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Siljan

Mora

Mora is een gezellige plaats gelegen aan de noordwest kant van het meer. In de zomer doet de winkelstraat gezellig aan met zijn terrassen  Mora is vermoedelijk vooral bekend door het feit dat hier de finish is van de Vasaloppet , dé langlauftocht in Zweden. Lees meer over de Vasaloppet.....

Leksand

Leksand ligt aan de zuidkant van het meer en is het makkelijkste te bereiken vanuit Närsjö. Het is ongeveer een uur rijden. Leksand heeft een vriendelijke uitstraling. Er zijn een aantal leuke plekjes waar je een kop koffie of iets dergelijks kan drinken en er zijn verschillende winkels.

Tällberg

Tällberg licht even te noorden van Leksand en is prachtig gelegen aan het Siljanmeer. In Tällberg vindt je allerlei winkeltjes met kunstnijverheid producten.

Nusnäs

NusNäs is een klein plaatsje 10 kilometer ten zuidoosten van Mora. In Nusnäs zijn een aantal fabrieken die de beroemde Dalarna paardjes maken. Het is erg leuk om een bezoek te brengen aan één van de fabrieken; je kan het hele proces van het maken van de paardjes volgen. In tegenstelling tot wat je zou verwachten worden de paardjes volledig met de hand gemaakt. Lees meer.....

Rättvik

Rättvik ligt aan de noordoost kant van het meer. Rättvik is vooral erg bekend vanwege de vele (klassieke) concerten die worden gegeven in een oude steengroeve, Dalhalla (Website Dalhalla). Voor de liefhebbers van oude auto´s is er ook jaarlijks de classic car week (Website Classic car week). In Zweden zie je in de zomer erg veel amerikaanse auto´s uit de jaren 50 rijden.

Tomteland en Sommarland

Voor de kinderen zijn er bij het Siljanmeer twee attractieparken te vinden, Tomteland ten zuiden van Mora en Sommarland bij Leksand. Tomte is zweeds voor kabouter dus Tomteland is een kabouterpark. Bij tomteland bevindt zich ook een skiheuvel. Vanaf deze heuvel heb je een prachtig uitzicht over het Siljanmeer (Website Tomteland). Sommarland is een grote speeltuin met veel water (Website Sommarland). Verwacht geen parken zoals de Efteling of Disney World Parijs. In Zweden is alles kleinschaliger dan bij ons.

Orsa berenpark

Vijftien kilometer ten noorden van Mora ligt Orsa. In Orsa bevindt zich ondermeer een berenpark waar je beren min of meer in een natuurlijke omgeving kan bekijken. In Zweden komen overigens ook beren voor in het wild (Website Orsa berenpark).


© 2024 - Narsjo.nl