De reis

Närsjö ligt op 1220 kilometer van Groningen. Het valt niet te ontkennen dat het een flinke reis is maar zelfs in een dag is het goed te doen. Als je eenmaal voorbij Hamburg bent dan wordt het een stuk rustiger en rijdt het een stuk fijner dan in Nederland. Er zijn verschillende manieren om naar Zweden te reizen. Je kan volledig via de weg of via de weg met een of meerdere overtochten per boot.

De meest ontspannen manier

Als je het jezelf makkelijk wilt maken dan kies je ervoor om zoveel mogelijk met de boot te reizen. De reis duurt hierdoor in uren misschien wel wat langer maar je komt wel uitgerust aan op de plaats van bestemming of thuis. Op de heenreis kan je vanuit Kiel in Duitsland overvaren naar Gotenburg in Zweden. De afstand van Groningen naar Kiel is 400 km. In principe kan je dit in 4 uur rijden maar het wil wel eens flink druk zijn met name rondom Hamburg. Een flinke marge in je reisplanning is wel aan te raden. Aan de andere kant kan je het rustig aan doen want de boot vertrekt om 19:00 uur. Na een nacht op de boot kom je dan de volgende morgen om 9:00 aan in Gotenburg. Vanaf Gotenburg is het dan nog 400 km naar Närsjö. Hier doe je ongeveer 6 uur over. Het eerste stuk is nog snelweg maar daarna kom je terecht op hoofdwegen. Toch rijdt ook dat ontspannen want er is erg weinig verkeer.

Ook voor de terugreis vertrekt de boot om 19:00 uit Gotenburg en is dan de volgende morgen om 9:00 weer in Kiel. Op de dag van vertrekt kan je dan op je gemak wakker worden, opruimen en naar Gotenburg rijden.

Afhankelijk van de dagen dat je reist en het moment van boeken is de overtocht met de boot erg aantrekkelijk geprijst. De laatste jaren zijn er vrijwel altijd aanbiedingen. Een retour voor twee personen kan vrijwel altijd worden geboekt voor 399 euro. Mede hierdoor wordt de keuze voor de boot ook prijstechnisch wel interessant. Door deze overtocht rijdt je ongeveer 500 kilometer minder en spaar je ongeveer 125 euro enkele reis uit voor of tol of veerboten.

Kijk voor info over de boot op de website van Stena Lines. (Website Stena line)

De kortste route

Als je kiest voor de kortste route dan heb dan bevat de reis twee korte overtochten per boot. Vanuit Groningen rijdt je dan via Hamburg en Lubeck in 4,5 uur naar Puttgarden in Duitsland. Vanuit Puttgarden steek je over naar Rødby in Denemarken (45 minuten varen). Vervolgens rijdt je van Rødby in 2 uur naar Helsingør. Daar steek je over naar Helsingborg in Zweden (20 minuten varen). Vanuit Helsingborg is het dan nog ongeveer 8 uur rijden naar Närsjö. In totaal ben je dan ongeveer 15 tot 16 uur onderweg. De boten behoef je niet te reserveren, deze gaan heel vaak. De overtochten kosten samen ongeveer 125 euro enkele reis voor twee personen met een auto.

Kijk voor info over de bootovertochten op de website van Scandlines. (Website Scandlines)

Volledig over de weg

Je kan ook volledig over de weg naar Zweden. Je rijdt dan wel ongeveer 200 kilometer om. Vanaf Hamburg rijdt je dan richting Flensburg naar Denemarken. Via het eiland Funnen (langs Odense) rijdt je dan naar de eerste tolbrug over de Store Belt. Daarna gaat de reis verder richting Kopenhagen waar dan de tweede tolbrug en tunnel volgt naar Malmö. Vanaf Malmö rijdt je dan langs de kust naar richting Gotenburg. Als je houdt van mooie "kunstwerken" dan is deze route zeker aanbevelenswaardig. De bruggen zijn zeer indrukwekkend. Door de tol is dit echter ook geen goedkoper alternatief dan overvaren. De prijzen zijn op elkaar afgestemd.

Onze eigen voorkeursroute

Waar wij in het begin heen vaak volledig over de weg naar Zweden gingen en terug met de boot van Gotenburg naar Kiel kiezen wij tegenwoordig vrijwel altijd voor de Stena line voor zowel de heen als terugreis.

Zeker voor de terugreis vinden wij de boot vanuit Gotenburg een erg aantrekkelijke optie. Je hoeft dan 's morgens niet vroeg je bed uit en hebt de tijd om het huis schoon te maken. Na een nachtje op de boot kom je dan de volgende dag halverwege de middag lekker uitgerust weer thuis.

Routebeschrijving

Wanneer je Zweden bent binnengekomen via de brug en de tunnel bij Malmö neem je eerst de E6 in noordelijke richting naar Gotenburg en Oslo. Bij Helsingborg neem je de E4 richting Jönköping en Stockholm. Wanneer je Zweden bent binnengekomen bij Helsingborg ga je direct de E4 op. De route door Helsingborg staat goed aangegeven op de borden.

Bij Jönköping verlaat de de autosnelweg bij Trafikplats Ljungarum (Afslag 95a). Je neemt daar weg 40 richting Skövde en Mariestad. Al vrij snel kom je dan op weg 26, de Inlandsvägen. Deze weg loopt door centraal Zweden naar het noorden. Na Mariestad blijf je de Inlandsvägen volgen richting Kristinehamn en Filipstad. In Filipstad ga je rechtsaf richting Ludvika. Na 9 kilometer ga je dan rechtsaf richting Vansbro. Dit is nog steeds de Inlandsvägen. Na 47 kilometer kom je door een gehucht Tyfors. Daar ga je rechtsaf richting Frederiksberg (weg 145). In Frederiksberg ga je, wanneer je aan je rechterhand een meertje ziet, linksaf richting Nås. Nu ben je aangekomen op het mooiste stuk van de route. Na ruim 30 km, even na het dorp Orsala is de afslag Närsjö. Na 1,5 km zie je het meer aan de rechterkant. Aan de linkerkant zie je enkele huizen. Neem de tweede straat links en rijdt naar boven. Na ongeveer 100 m zie je links ons huis!

Een alternatieve route loopt meer westelijk. Vanaf Helsingborg blijf je de E6 volgen richting Gotenburg en Oslo. Ongeveer 80 kilometer voorbij Gotenburg neem je bij Uddevalla weg 44 richting Vännersborg. Bij Vännersborg ga je richting het noorden, wegnr. 45 (Amal/ Karlstad). Blijf wegnr. 45 volgen tot vlak voor Karlstad. Daar ga je verder op de E18 naar Karlstad. In Karlstad neem je wegnr. 63 richting Filipstad. Vanaf Filipstad is de route gelijk als boven.

Wanneer je de boot hebt genomen naar Gotenburg dan ga je als je de ferry terminal verlaat onder een viaduct door direct links naar het oosten. Je neemt dan de E20 richting Stockholm wat goed is aangeven op de borden. Deze route brengt je naar Mariestad. Vanaf Mariestad is de route gelijk aan de eerst beschreven route.

Alle routes leiden over hoofdwegen. De eerst beschreven route is niet alleen wat korter maar rijdt ook meer ontspannen. Je komt minder vaak door plaatsen heen en is ook wat overzichtelijker.